Levélírónk bizonytalan augusztusi születésű, jelenleg 5 éves kislányával kapcsolatban, hogy 1 év múlva elkezdje-e az iskolát? Másik kérdése, hogy jövőre középsőt ismételjen-e a gyermek?

 

Kedves valaszolo!

Az a kerdesem lenne,hogy a kislanyom augusztus 17 ei szuletesu, a gyermek javara erdemes lenne ovodaban tartani meg egy evet azaz 7 evesen engedni iskolaba? Most jelenleg kozepsos nyaron lesz 5 eves,nincs lemaradva a korosztalyahoz kepest, sokat rajzol,fest, felismerhetoek a rajzai,ceruzat szepen fogja,beszede szep,szepen kimondja az r betut mar szoba szerkesztve is nem csak magaba,ovodai munkakban aktiv, segitokesz. Viszont itthon az a tapasztalat hogy a figyelme konnyen elterelheto,a vezetett feladatokat hamar elunja,szereti a szabad jatekokat,a nala idosebb dominansabb gyerekeknel az akaratat nem tudja ervenyesiteni. Ovodai ismetles eseten jobb a kozepso csoportot ismetelni?

Valaszat elore is koszonom

Udvozlettel keveine

Válasz:

Kedves Levélíró!

Gyermeke életkora miatt feltétlenül utána kell járni, hogy jövő ősszel (tehát nem most!) milyen fejlettségi szinten lesz. Szükség esetén kérjen lehetőséget iskolaérettségi vizsgálat elvégzésére,ami remélhetőleg segítséget nyújt majd a döntésnél. Sok esetben tűnhet úgy a laikus számára, hogy a gyermek tökéletesen iskolaérett, miközben előfordulhat, hogy egy-egy sarkalatos tanulási képesség (pl. figyelem) gyengébb. Ez pedig később megnehezítheti az eredményes tanulást. Ez azonban most még nem aktuális kérdés, jövő tanévben pedig ne a középső csoportot ismételjék, hanem nagycsoportba menjen a gyermek. 

Üdvözlettel: a Fejlesztőpedagógus