Gyermeksziget
Játékos suliváró könyv rendelés ajándék pattogó óriás léggömbbel!
Kéztorna léggömbbel - íráselőkészítés
JSV kép
Óvónõ válaszol
  VIDEÓK
  egészségvédelem
  óvodai napirend
  gyermeknevelés
  gyermeki félelmek
  ábrázoló tevékenység
  óvodán belüli feszültségek
  beszoktatás
  balkezesség
  válás a családban
  óvodai ünnepek
  óvodai tevékenységek
  gyermekirodalom
  szobatisztaság
  testvérek
  óvodai beíratás
  csoportösszetétel
  egyéb
  iskolába lépés
  beszédfejlõdés
Munka - Állás
  Babysitter
  Babysitter külföld
  Babysittert keres
  Babysittert keres külföld
  Pedagógus állást keres
  Pedagógusi állások
  Óvodapedagógusi állások
  Dajka állást keres
  Dajka állások
  Nyelvtanár állást keres
  Nyelvtanári állások
  Óraadó, korrepetáló munkát keres
  Óraadó, korrepetáló munkák
  Egyéb munkát keres
  Egyéb munkák
  Mielõtt babysittert választana...
  Hirdetési etikett
Az iskolaérettség feltételei
  Az iskolaérettség feltételei
Fejlesztőjátékok
  Játékos suliváró + ajándék pattogó óriás léggömb
  Őszi kupak lottó
  Trabi Gabi és Lurkó Ferkó - Mese és fejlesztés
  Kupak-tanács - az újrahasznosított fejlesztőjáték - Fejlesztőjátékok
  Suli nyitogató fejlesztőkártya újragondolva - Fejlesztőjátékok
  Forma lomtalanítás - Fejlesztőjátékok
  Suli-nyitogató fejlesztőkártya
  Tapintókártya - Fejlesztőjátékok
  Mi van a zsákban? - Fejlesztőjátékok
Alkoss velünk!
  Anyáknapja
  Húsvét
  Farsangi jelmezek
  Mikulás
  Karácsonyi ötletek
  Dekoráció
Mesék
  Kálmán iskolába megy - Kálmán kalandjai
  Vírus Ilus szinre lép - Kálmán kalandjai
  Kálmán és a védőöltözet - Kálmán kalandjai
  Széllel-bélelt szeretet mese - Kálmán kalandjai
  Gyere haza, Krampusz! - Kálmán kalandjai
  Csoki kaland - Kálmán kalandjai
  Foci vita - Kálmán kalandjai
Kapcsolat
  gyermeksziget@gyermeksziget.hu


csoportösszetétel

Kérdezni szeretnék

Váltson vagy maradjon? (2008-11-07 11:49:28)

Éva 5 éves kislánya kis-középsõs életkorú vegyes csoportba jár, ám õ a legidõsebb, legfejlettebb gyermek. Felmerült a csoportváltás gondolata, hogy idõsebb gyermekcsoportba járhasson.

Kedves Óvónõ!

A tanácsát szeretném kérni 5 éves kislányommal kapcsolatban.Az oviban "vegyes" korcsoportú csoportba jár.Nagyon szereti az óvónéniket, a pajtásait, általában az egész óvis életet.Kiegyensúlyozott,aktív,jól kezelhetõ gyermek.KÖnnyen barátkozik,közvetlen.Sokszor dícsérik. Mivel a csoportjában a lányommal együtt csupán ketten vannak öt évesek(a lányom decemberben tõlti),a többiek 3 és 4 évesek, ezért mint lehetõség felmerült az óvónõk részérõl, hogy a késõbbi eredményes iskolai felkészítés érdekében esetleg az ovin belül csoportot váltson jövõ szeptembertõl.A másik csoportban szinte csak öt éves gyerekek vannak.Abban biztos vagyok, hogy a két óvónéni valóban a gyerek érdekében gondoltak erre, mivel nagyon szeretik a lányomat.Kis óvódáról van szó(három csoport van), mindenki ismer mindenkit, a három csoport gyerekei együtt játszanak az udvaron, a gyerekek ismerik a többi óvónénit,ezért fontolóra venném a dolgot, amennyiben valóban ez a legjobb megoldás.Estleg maradjon a csoportjában és ovin kívüli iskolai elõkészítõ foglalkozáson vegyen részt? A kérdésem az, hogy nem okoz-e a váltás traumát a kislánynak?Valóban nyer a lányom ezzel a változással vagy esetleg megkeserítheti az utolsó évét?Várom segítõ válaszát!KÖszönettel:L.Éva

Válasz >>>


Óvodaváltás: igen vagy nem? (2008-06-21 08:10:17)

Szilvia tanácstalan 4,5 éves kisfiát illetõen. A gyermek vegyes csoportba jár, ahol az óvónõk, - saját bevallásuk szerint- a kicsik miatt nem tudják kellõen felkészíteni a nagyokat a sulira. Érdemes óvodát váltani?

Szép napot!
Kérdésem a következõ lenne.
Kisfiam jelenleg egy teljessen vegyes (3-7 éves)oviscsoportba jár.Most költöztünk el,és bár ugyan abban a kerületben maradtunk,van egy másik ovi itt a közelünkben,ahol müködik tiszta középsös csoport is.A régi ovinkhoz BKV-val kell utazni kb.20 percet.Fiam idén Decemberben lesz 5 éves.A régi ovinkban az Óvonénik elmondása szerint, nem igazán tudják felkészíteni az iskolába menõ nagycsoportosokat,mert rengeteg kicsi jött csoportunkba az év közben is ill.ovikezdéskor szintén jönnek még.Fiam egyébként sem rajong a kicsikért,azt mondja mindig sírnak:)
Gondolkodom rajta ,hogy esetleg idén Szeptembertõl átiratnám a másik oviba "tiszta középsõs" csoportba.
Szeretném a véleményét kérni!
Elõre is köszönöm: S.Szilvia

Válasz >>>


Vegyes vagy homogén csoport? (2007-03-02 10:04:16)

Levélírónk tanácstalan: nem tudja eldönteni, vegyes vagy homogén csoportba írassa ikergyermekeit...

Kedves Ovónõ! Ikerlányaim most 2,5 évesek és el kellene döntenem melyik csoportba írassam õket. Itt a városban az ovodákban van sima kiscsoport és vannak vegyes csoportok, Ön szerint melyik csoport jobb a gyerekeknek, mert nagyon megoszlóak a vélemények. Köszönöm!

Válasz >>>


Kérdés: (2006-08-04 06:03:49)

kedves Óvónő!

kisfiam tavaly szeptemberben kezdte az ovit. vegyes csoportba került (nagycsoportosokkal). a nagyok azonban 'kirepültek', csoportja most homogén kiscsoportként indul, ő kora szerint azonban már középsős lenne. így azonban az ovi már mindenképpen 4 évig fog tartani neki. kérdésem, hogy hagyjam a már megszokott (amúgy nagyszerű) óvónők keze alatt, vagy inkább tegyük át középsős csoportba? problémám az, hogy amikor ő már nagycsoportos lenne, és a foglalkozások alatt az iskolára készülhetne, akkor is a középsős gyerekekkel együtt foglalkoznának vele.

üdv

killi

Válasz >>>


Kérdés: (2006-05-24 11:38:54)

Kedves Óvónő!
Két kisfiam van: kisebbik 10 hónapos, nagyobbik 2 és 1/2 éves. Eddig úgy áll, hogy a nagyobbik szeptembertől megy az oviba.Mivel itthon leszek a tesójával, ezért nyugodt,a kisfiú igényeihez maximálisan alkalmazkodó beszoktatási folyamatot tervezek.(hiszen előreláthatóan semmiféle határidő nem fog minket sürgetni..)Andris még csak kb 20-25 szót mond (azoknak is leggyakrabban csak az első szótagját).Több helyről hallom, hogy a "kétnyelvű" babáknál -nálunk francia-magyar a felállás-,mint ő igen gyakori a beszédfejlődés időbeli kicsúszása..emiatt egyelőre nem aggódom..Az lenne a kérdésem, hogy a beszéd késése miatt kerülhet-e hátrányba lelki téren az óvodában (s ezért esetleg várjunk még egy picit az óvodakezdéssel), vagy éppenhogy motiváló hatás jelenkezhet látva kortársai "kommunikációs előnyét"?
Másik szintén az óvodakezdéssel kapcsolatos kérdésem, hogy mit gondol a "vegyes csoport"-ról? Több helyről hallom, hogy piciként (éppencsak 3 évesként) inkább ún."mini"csoportba íratják a picit, hogy véletlenül se sérüljön a "nagyobbacskáktól"?!?Én ezt egy picit furcsállom, hiszen talán nem pont a "szocializációs" fejlesztést köszönhetjük -sok-sok egyéb felbecsülhetelen értékközvetítés mellett- az óvodának? Mindenesetre ahova ő megy, falusi óvoda révén összesen 2 csoport van: a "kicsik" és a "középsősök" együtt vannak. Adódhat-e ebből hátránya (mármint, hogy nem egészen 3 évesként s arányaiban a többiekhez képest kicsi szókinccsel kezdi az ovit), vagy ha adódik is ebből gond az előnyök sora mellett ez eltörpül? Előre is köszönöm válaszát

Válasz >>>


Kérdés: (2005-10-28 06:43:45)

Kedves Óvónő!

Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy segítsen nekem egy igen fontos döntéshozatalban.
Kisfiamat szeptembertől oviba adjuk. Vegyes csoport vagy a sima csoport a célszerűbb? Sok jót és rosszat hallottam a vegyes csoportról,szülőktől, de a szakember véleményére is kíváncsi lennék. Köszönöm előre i a segítséget
Tisztelettel Fiore Angéla

Válasz >>>


Kérdés: (2005-04-27 11:15:51)

Kedves Óvónő!
Kisfiam 2001.07.10-én született, kétéves korától bölcsibe járt, most kiscsoportos óvodás. Az önkormányzat által meghatározott keretszámokra hivatkozva valószínűleg nem mehet szeptemberben a középső csoportba a jelenlegi pajtásaival, hanem őt, és még 2-3 nyári születésű gyereket beolvasztják az újonnan beíratkozottakból összeállítandó kiscsoportba. A gyermekem testi fejlettsége megfelel a korosztájának (103cm, 15 kg), a szellemi képességeiről pedig annyit, hogy százig számol, nyomtatott nagybetűkkel 4-5 betűs szavakat ír önállóan, és kis segítséggel hosszú szavakat is elolvas. Le kell szögeznem, hogy mindez nem hosszas nyüstölés eredménye, mindent kíváncsiságból tanult el, kérdezett, mi válaszoltunk. ő pedig megjegyezte. Az óvónő szerint jól viselkedik, örömmel vesz részt a foglalkozásokon. Itthon persze elengedi magát, rendkívül sokat mozog, szalad, beszél, és eléggé szófogadatlan. A lényeg az, hogy nem is az iskolaérettségét akarom bizonyítani, hanem félek, hogy a kiscsoportos közeg (sírós "új gyerekek", kevesebb foglalkoztatás, a megszokott pajtások elvesztése), károsan fog hatni rá. Kérem, adjon tanácsot, hol fellebezhetem meg a döntést, vagy törődjek bele a bürokratikus létszámelosztásba, mert hatévesen úgysem mehet majd iskolába, és inkább a kiscsoportot járja kétszer???

Válasz >>>


Kérdés: (2004-04-29 08:34:59)

Kedves Óvónõ!

A véleményére lennék kiváncsi abban a tekintetben, hogy az elkövetkezendõ idõszakban egy új rendelet alapján a sérült gyermekeket integrálják az egészséges gyermekek óvodai csoportjaiba.
Elõre szeretném vetíteni, hogy semmiféle fenntartásom nincs a tekintetben, hogy ez mindkétfél számára egy emberibb, elfogadóbb magatartásmintát jelent.
A tekintetben van némi félelmem, hogy a meglévõ rendszer hogyan tudja befogadni ezt az új szemlélelet, az óvónõk leterheltsége, szakirányú képzettsége megfelelõ alapot ad ezen új elvárásoknak.
Köszönettel: Fanni

Válasz >>>


Kérdés: (2004-01-08 21:29:40)

Kedves Óvónéni!

Gergõ, a kisfiam szeptemberben lesz 3 éves. Már találtunk egy szimpatikus ovit, bár az óvónénikkel még nem sikerült megismerkedni, majd a májusi beíratáskor kerül erre sor. Nekem kicsit soknak tûnik a 22 fõ körüli csoportlétszám. Elsõ kérdésem: mennyire átlagos ez a szám, találhatok-e olyan ovit, ahol kevesebb gyerek van egy csoportra/egy pedagógusra? Második kérdésem: mi elõnyösebb egy fizikailag nagyon aktív, de ugyanakkor nagyon figyelmes gyereknek, a homogén vagy a vegyes korosztályú csoport? Gergõ aki nagyon élvezi kortársai társaságát a babaklubokban és láthatóan nyitott, de nem tudom, hogyan fog reagálni kistesója április végi születésére. Tény, hogy nagyon anyás, ragaszkodó, sok figyelmet igényel. Kell attól tartanom, hogy szeptemberben nem akar majd oviba menni, hogy "ne lehessek a kistesóé"? Vagy addig bõven kiheverheti az életünk megváltozását (igyekszünk ezért tenni, sokat figyelni rá és minden tevékenységbe bevonni a tesó körül). Elõre is köszönöm válaszait! Üdvözlettel: Kranzné Niki

Válasz >>>


Kérdés: (2003-05-13 10:05:29)

Tiszztelt Óvónõ!

Kisfiam, Peti április végén lesz 3 éves. Február/márciustól szeretném õt közösségbe vinni. Tavaly úgy gondoltam, hogy nem adom õt bölcsibe (mondván: ott biztosdan nem foglalkoznak annyit velük), és sikerült is egy olyan ovit találnunk, ahová januártól ún: minicsoportba felvették, csupa vele hasonló korú, 3 évet még be nem töltött csöppség közé. Most viszont azt gondolom, hogy talán jobban járna, ha bölcsibe adnám, ugyanis az óvodával kapcsolatban dolog miatt bizonytalan vagyok van:
1)Az biztos, hogy februárra még nem lesz teljesen szobatiszta, bár nappalra már 2 éves kora óta szobatiszta, de kakilni csak este a pelusba hajlandó és alváshoz is szükséges a pelus, bár idõnként száraz marad. Ezért nem szeretném sem az õ sem a saját napjaimat a szobatisztaság "erõltetésével" megkeseríteni.
2) Az oviban délelõtt 22-25 gyerekkel 1 óvónõ foglalkozik, bár ehhez a minicsoporthoz 2 helyett 3 dadust sikerült beosztani, mégis úgy érzem, hogy ez túl nagy létszám.
Van a közelünkben egy bölcsi (alapítványi), ahol 8-10 gyermekkel 2 gondozónõ van, 1,5 éves kortól veszik fel a kicsiket és nagyon,jónak tûnik.
De nem tudom mégis mi lenne jobb Petinek, a kisebb létszámú bölcsi, ahol talán több figyelmet kaphat, de nála kisebb gyerekekkel van, vagy a nagyobb létszámú ovi,hiszen elõbb-utóbb úgyis meg kell szoknia, hogy nem csak rá figyelnek, viszont talán többet "foglalkoznak" (festés, ragasztás... stb.) velük és a többi gyerek jobban inspirálja?
Szíves válaszát elõre is köszönöm: ANDREA

Válasz >>>


Következõ 10 csoportösszetétel

Óvónõ válaszol
  Koraszülött gyermekem iskolába készül
  Nem akar pisilni az oviban
  Beszoktatás 5 hónapja?
  Nem akarok oviba menni!
  Sír, hogy hangosak a gyerekek
  Se bili, se vécé
  Nem szívesen ül a bilire
  Szobatiszta lesz tanévkezdésre?
  Verekszik, agresszív, rendbontó
  Teljes szobatisztaság: hogyan? Miként?
  Meggondolhatjuk-e magunkat?
  Nem akar szerepelni
  Könnyes beszoktatás
  Beszoktatás miatti megrázkódtatás
  Nem akar beszélni és a beszoktatás is nehezen megy
  Melyik kezével írjon?
  Eleven, fegyelmezetlen, a szabályokhoz nehezen alkalmazkodik
  Miért nem mondja, ha tudja?
  Ez így nem fog menni!
  Miért nem szól, ha pisilni kell?
  Nagydolog: nem is olyan nagy dolog
  Iskolaérettségi vizsgálat
  Kistesó érkezik: család vagy óvodakezdés?
  Kisfiam retteg a szakállas bácsitól!
  Diszlexia, diszgráfia: óvodásnál miért nem állapítják meg?
  Nehéz óvodai beszoktatás
  Szobatisztasági és beszoktatási nehézség: amikor a bajok csõstül jönnek
  Traumatizáló repülõs nyaralás
  Még az unokaöccsétõl is fél
  A barátaimat szeretem, az óvó nénit nem!