Gyermeksziget
Játékos suliváró könyv rendelés ajándék pattogó óriás léggömbbel!
Kéztorna léggömbbel - íráselőkészítés
JSV kép
Óvónõ válaszol
  VIDEÓK
  egészségvédelem
  óvodai napirend
  gyermeknevelés
  gyermeki félelmek
  ábrázoló tevékenység
  óvodán belüli feszültségek
  beszoktatás
  balkezesség
  válás a családban
  óvodai ünnepek
  óvodai tevékenységek
  gyermekirodalom
  szobatisztaság
  testvérek
  óvodai beíratás
  csoportösszetétel
  egyéb
  iskolába lépés
  beszédfejlõdés
Munka - Állás
  Babysitter
  Babysitter külföld
  Babysittert keres
  Babysittert keres külföld
  Pedagógus állást keres
  Pedagógusi állások
  Óvodapedagógusi állások
  Dajka állást keres
  Dajka állások
  Nyelvtanár állást keres
  Nyelvtanári állások
  Óraadó, korrepetáló munkát keres
  Óraadó, korrepetáló munkák
  Egyéb munkát keres
  Egyéb munkák
  Mielõtt babysittert választana...
  Hirdetési etikett
Az iskolaérettség feltételei
  Az iskolaérettség feltételei
Fejlesztőjátékok
  Játékos suliváró + ajándék pattogó óriás léggömb
  Őszi kupak lottó
  Trabi Gabi és Lurkó Ferkó - Mese és fejlesztés
  Kupak-tanács - az újrahasznosított fejlesztőjáték - Fejlesztőjátékok
  Suli nyitogató fejlesztőkártya újragondolva - Fejlesztőjátékok
  Forma lomtalanítás - Fejlesztőjátékok
  Suli-nyitogató fejlesztőkártya
  Tapintókártya - Fejlesztőjátékok
  Mi van a zsákban? - Fejlesztőjátékok
Alkoss velünk!
  Anyáknapja
  Húsvét
  Farsangi jelmezek
  Mikulás
  Karácsonyi ötletek
  Dekoráció
Mesék
  Kálmán iskolába megy - Kálmán kalandjai
  Vírus Ilus szinre lép - Kálmán kalandjai
  Kálmán és a védőöltözet - Kálmán kalandjai
  Széllel-bélelt szeretet mese - Kálmán kalandjai
  Gyere haza, Krampusz! - Kálmán kalandjai
  Csoki kaland - Kálmán kalandjai
  Foci vita - Kálmán kalandjai
Kapcsolat
  gyermeksziget@gyermeksziget.hu


Egészség

Kérdezni szeretnék

Gyermekem nem eszi meg a halat (2013-03-11 06:25:57)

Levélírónk emiatt aggódik, valamint az ennek nyomán megjelenõ hiánybetegségek miatt. Hogyan kompenzálhatná a problémát?

Tisztelt Óvónõ! Gyermekem iskoláktól kezdve egyszerûen nem képes megenni a halat. Utána olvastam az interneten, hogy ez kihathat mentális fejlõdésére. Ez sajnos be is bizonyosodott, sokkal el van maradva a korabeliekhez képest.Találtam egy olyan készítményt, amely kifejezetten ilyen gyermekek számára készült nagy omega tartalommal. A kérdésem az lenne, hogy merjem-e neki adni a készítményt, nem lehet-e tõle valamilyen mentális megbetegedése?

Válasz >>>


Miért nem mehet náthásan, ha úgyis viszünk zsebkendõt? (2013-02-04 11:13:58)

... kérdezi egy felindult szülõ, akit mélységesen felháborított, hogy az óvónõk nem engedték a közösségbe náthás gyermekét.

A mi óvodánkban akkor sem mehet a gyermek óvodába ha folyik az orra. Az óvonõnek mikor lett szólva hogy minek visszük akkor a 100 db-os zsebkendõt, válasz ha kimegyünk legyen nálunk erre én kimentem az övönõ vezetöhöz panaszt tenni és most annyira megsértödöt rám az óvonö, hogy ma reggel megkérdeztem tõle hogy menyibe kerül a báb elõadás mert akkor befizetném, erre ö nyolc ora van ö ezzel ilyenkor már nem foglalkozik, mire én máskor volt idõ errõl beszélgetni, de ha egy nyalizos szüli kérdezte volna meglehetett volna beszélni!!Most pedig azon aggódok hogy nehogy a gyermekemmel szívozzanak mert akkor nem álok jót magamért!!!

Válasz >>>


Védõnõi vélemény: nem hall a jobb fülére (2012-09-20 18:45:58)

Kriszti aggódva hallgatta a 6 éves státuszon elhangzott védõnõi véleményt: gyermeke valószínûleg nem hall a jobb fülére. Mi lesz most? Az édesanya már speciális iskolán gondolkodik, de álljunk meg egy szóra!

6 éves kislányom a jobb fülére nem hall ez a 6éves státuszon derült ki amit a védõnõ csinált. Javasolta hogy menjünk el a hallásvisgálatra Mi van ha tényleg nem vagy csak 50%-ban hall a gyerekem hogy megy így iskolába? És hova írassam a nagyot hallók iskolájába vagy integrált iskolába ráadásul a kislányom 3-4 dioptriás szemüveget is hord
Köszönöm válaszát
Kriszti

Válasz >>>


Nem figyelnek rá? (2011-12-12 15:21:25)

Levélírónknak komoly aggályai vannak az óvodai gondozó munkával kapcsolatban. Elõfordulhat-e, hogy az udvarról való bejövetel után nem veszi le a csizmáját és abban van ebéd utánig? És miért nem adják rá a kesztyût 0 fokban?

Tisztelt Óvonõ!

Mai délután folyamán amikor a kislányomért mentem zokniban jött ki a mosdóból.Én ebéd után járok a gyermekemért mivel otthonról dolgozok és megtehetem.Általában délelõtt szoktak kint játszani az udvaron és úgy vettem észre hogy ezután már nem veszik le róla a csizmát,mert mindíg csizmában(utcai cipõben szokott lenni mikor érte megyek.Szerintem ma levette magáról, mivel megszokta itthon, és nem vette fel a váltócipõt.A kérdésem az :hogyan lehetséges hogy egyik óvónõ ill. dajka sem vette ezt észre.Így ebédelt zokniban és ment a mosdóba amelynek vizes a padlója? Egy másik alkalommal a kesztyût ne adták rá 0 c -ban..Önnek mi a véleménye?elfogadható-ez?

Válasz >>>


Betegség észlelésekor... (2011-10-10 18:14:17)

Mikor kell értesítenie az óvónõnek a beteg gyermek szüleit? - tette fel a kérdést egy Levélíró.

Tisztelt Óvónõ!

Azt szeretném öntõl megkérdezni, hogy az óvodában a betegség észlelését követõen mennyi idõ múlva köteles az óvónõ értesíteni a szülõt?

Válasz >>>


Krízishelyzet! (2011-08-28 06:48:56)

„Ön mit tenne az én helyemben?“ kérdezi kétségbeesve egy édesanya, akinek 4 éves kislánya, -korábbi megrázkódtatása miatt-, mára szorongó, óvodát csak eltûrõ gyermekké vált. Az óvónõk ugyanis, - szájhipotóniáját elbagatellizálva, - elhatározták, hogy erõszakkal megtanítják rágni, szilárd ételt fogyasztani.

Krízishelyzet...

Kislányom novemberben lesz 4 éves és még NEM HARAP/RÁG, NEM eszik SZILÁRD ÉTELT! :((
Anamnézis:8 hónapos korában Dévény Anna-féle mozgásfejlesztésre kezdtünk el járni fele,mert szerintünk - a védõnénink és a gyerekorvos szerint NEM! - lényeges mozgásbeli elmaradásai voltak a kortársaihoz képest(nem tudott a hasáról a hátára és onnan visszafordulni)=a háttér okaként test-szerte fennálló laza izomzatot említettek; de a születése óta fennálló küzdelmes=sírós,elutasítós, idegileg kimerítõ étkezési/hozzátáplálási, s emiatt kis súlygyarapodással járó tüneteinkre Csak 20 hónaposan kaptunk egy feltételezést, miszerint ez is a szájkörüli-, és a rágóizmokat is érintõ "szájhipotónia" tünete:((
A kislány 20 hónaposan bölcsõdébe került - szükséges munkavállalásom miatt;nagyon szerette a közösséget, hamar kitûnt az intelligenciájával, 45 perces kitartó figyelmével, dallam- ,mondókamemoritereivel és választékos szóhasználatú beszédjével...Az étkeztetési gondunkat elõször próbálták elbagatelizálni, aztán rájöttek, hogy Mit is jelent? ez a hétköznapokban és együttmûködésre találtunk..
PROBLÉMA:Idén áprilistól óvodába kezdtünk el járni=nagyon várta, nagyon BÜSZKE volt rá, hogy Õ már "nagy óvodás!"...csak aztán a 23 éve pályán levõ és NAAGGYYOONN HATÁROZOTT karakterû óvónénink úgy gondolta a vátóóvónénivel, majd a dadussal és végül a vezetõóvónénivel karöltve, hogy - idézem - "BETÖRIK" az én gyermekem=mert CSAK MAKACS! és KÖZÖS RÁHATÁSSAL MEGPRÓBÁLTÁK MEGETETNI!!! A közel 10 perces tortúra végén pedig behívattak telefonon az óvodába és közölték, hogy "akadályba/hisztibe, makacsságba ütköztek...S ami a legszebb az egészben, hogy azóta az én Büszke óvodás kislányom egy SZORONGÓ, az ÓVODÁT NEM szeretõ - mivel okos, így elfogadja, hogy Anyának/Apának dolgoznia kell... - CSAK ELVISELÕ gyermek lett...:(((
Jelenleg: én is szorongok, mert a tortúrát követõen,nem igazán jó a kapcsolatunk az óvónéninkkel=személyesen közölte Velem és a vez.óvónõvel is, hogy neki PROBLÉMÁT jelent az én gyermekem etetése(+ az intelligenciája, mert mindenre van kész észérve:egy felmérés szerint a gondolkodása már 5,5 éves szinten van...), így igen hosszú "nyáriszünet"=kihagyás után kezdjük most el az óvodát holnap reggel...SAJNOS u.abban a csoportban és óvónénivel, mert sajnos a túljelentkezés és betelített magas csoportlétszámok miatt azt sem tudtam elérni a vez.óvónõnél, hogy legalább egy másik csoportba mehessünk át...((
A kérdésem egyszerû:Mit tehetünk/tehetek,Ön/Önök mit tennének a helyemben,hogy a gyermeknek Boldogabb Óvodáskora lehessen?
A választ köszönve: egy Aggódó Anyuka

Válasz >>>


Óvodába járás betegen? (2010-04-02 17:12:23)

Levélírónk 4 éves kislánya hétrõl-hétre újra és újra lebetegszik, miután elkezdi az ovit. Édesanyja igyekszik minden ilyen alkalommal otthon tartani a kislányt, ám ezért még az óvónõk is megmosolyogják. Valóban megmosolyogni való vagy inkább követendõ példa?

Kedves Óvónõ! Kérem, segítsen helyretenni (jó helyre) a gondolataimat. Kislányom most lesz 4 éves, tavaly májustól jár az óvodába. Legfõbb problémám az, hogy folyamatosan összeszed valamilyen náthát, hurutot a közösségben, és ez igen érzékenyen érint mindannyiunkat mivel kruppos hajlama van a lánykámnak. Igyekszem minden náthával itthontartani, de engem ezért igen sokszor megmosolyognak az ismerõseim, hogy hááát így nem fog óvodába járni a gyerek, csak náthás... Sõt, az óvónénik is megmosolyognak. Fõleg, mikor megkérdeztem még az óvódakezdés idején, hogy miért jár ennyi taknyos gyerek az óvódába. Válasz: Hiszen csak náthásak. Január közepétõl gyermekem max. 1 hétig bírja az ovit, s máris jön a takony. Legutóbb én is kipróbáltam a csak náthás a gyerek verziót, és a nátha 4. napján vittem az oviba, ahol természetesen nekem szóltak, hogy nagyon folyik a gyerek orra, inkább maradjon otthon. Mit tegyek? Vegyes csoportba jár a lányom, a nagyok náthásan bejönnek, szépen önállóan orrot fújnak, de szerintem fertõznek. Az én lányom még nem fúj önállóan orrot, tehát kéri az óvónéni segítségét, így hát õ zavaró. Ne értsen félre, nem taknyosan akarom óvódába vinni Õt, de már nem tudom kezelni a helyzetet: a nagyok behozzák a fertõzést, én meg szép lassan munkanélkülivé válok, mert lelkiismeretes vagyok, és itthon próbálom tartani. Nagyon várom válaszát, elõre is köszönöm!

Válasz >>>


Szakirodalom gyermek betegségekrõl, óvodai balesetekrõl (2010-02-21 19:38:02)

A fenti témában keres szakirodalmat egy óvónõ, mert ezen terület kapcsán szeretne alaposabb ismeretekhez jutni.

Szeretném megkérdezni hol lehet olyan szakirodalmat venni,ami arról szól,mit kell tenni egy óvónõnek ha a csoportban a gyerekek közül valaki beteg lesz,baleset,stb.... mondhatni betegségek kezelése az óvodában,mert pályakezdõ vagyok és sok esetbe nem tudom mit kell tennem,és ezen kívül milyen jó szakirodalmat ajánl?Köszönöm

Válasz >>>


A balesetveszélyes helyzetek problematikája (2010-01-23 10:34:57)

Erika most végzi a dajka-képzõt, ám egy kérdés, mely a balesetveszélyes helyzetek kiküszöbölésére irányul, gondolkodóba ejtette. Hogyan kerülhetjük el a veszélyes szituációkat?

Kedves Óvónõ!
Szeptemberben kezdtem a dajka képzõt, február elsején vizsgázom. Szorgalmasan készülök, kidolgoztam a tételeket is. Két unokás nagymama vagyok, mind a kettõ fiú, és két felnõtt lányom van. Nem érzem magam tehát egészen kezdõnek a gyermeknevelésben. A tételek között van néhány olyan feladat amelyekkel nem tudok megbirkózni. Pl. Jancsika és Pistike játszik az óvoda udvarán és Pistike meglöki Jancsikát, aki elesik és csúnyán megsérül. A tételhez kapcsolódó alkérdés: az udvari játékok, a játszóudvar rendben tartása, aztán, balesetvédelmi szabályok ismerete és megtanítása a gyermekeknek. Ha Pistike meglöki Jancsikát és az elesik és megüti magát, annak mennyi köze van ahhoz, hogy én a dajka mondjuk felsöpörtem-e az udvart. A konfliktuskezelés módszereirõl nagyon kevés konkrétum van a könyvemben, amibõl tanulok. Szinte semmi. Én a magam feje után úgy gondolom, Pistikének megmagyaráznám, hogy a durvaság nagyon csúnya dolog, lökdösõdni, verekedni nem való, és kérjen bocsánatot attól, akinek fájdalmat okozott. Aztán ellátnám Jancsikát, megnézném nem lett-e komolyabb baja. Ha ez még mindig nem elég, nem bánom, esetleg utána felseperhetem az udvart is. Szeretnék jó dajka lenni és sikeresen levizsgázni. Szeretnék többet tudni az óvodai konfliktuskezelésrõl. Köszönettel Erika

Válasz >>>


Gyakori vizelési inger: testi vagy lelki ok a kiváltó? (2009-04-05 13:21:58)

Orsi orvostól-orvosig szaladgál 6 éves kisfiával, akinek a gyakori vizelési inger okoz problémát. Vajon testi vagy lelki ok áll a háttérben?

Kedves Óvónõ!
Kisfiam 6 éves, koraszülött, intenziven most járunk oviba, jelenleg nagycsoportos. A csoportot tekintve vegyes csoportba járunk. Az un. kis-, és középsõ csoport nálunk kimaradt a betegségek miatt.
A mi problémánk a következõ: tavaly márciusban volt egy fertõzésünk, amivel orvoshoz kerültünk, akkor vérvétel következett, panaszainkra vermox tablettát kaptunk. A vizelet szaga viszont fertõzésre utalt, amivel késõbb el is jutottunk a gyermekorvosunkhoz, aki rögtön antibiotikumos kezelés után érdeklõdött. Közben már jelenkezett kisfiamnál tünetként a gyakori vizelés, kevés mennyiség kiséretében. A fertõzésbõl kigyógyultunk, majd rövid idõn belül a gyakori vizelés újból jelentkezett. Vizsgálatok sora következett, de nem mutattak ki semmiféle rendellenességet. Közben jobb oldali vizsérvünk lett, ami visszahúzódott. Az óvónéniknek is mondtam hogy a gyermek nem emelhet, ennek ellenére rendszeresen cipeltették a gyerekekkel a nehéz faasztalokat. A vizsérv kiújult, újabb vérvételek, mûtét következett. Az altatásból való ébredés nagyon megviselte a gyermeket. A mûtét jól sikerült, a vizelési problémánk viszont megmaradt. A vérvételek is nagyon sebezhetõvé tették, sokáig félt a fehér ruhás emberektõl. Háziorvosunkhoz fordultam, elõtte viszont már a nefrológust is megjártuk, aki ditropan tabletta szedését rendelte el. A tablettát egy hónapos kezelés után abbahagytuk, az idegrendszerre való(fõleg gyermekkorban)hatása végett. Háziorvosunk más irányba kutakodott és mivel ez a vizelési inger itthon jelentkezik inkább, az óvódában pisilni nem nagyon mer kimenni, a kakilást már nem is emlitem, az ovival kapcsolatban érdeklõdött. Kisfiam nem szeret oviba járni. A pisilési probléma érdekes módon az oviban nem nyilvánul meg. Éjszaka nem pisil be, 3 évesen lett szobatiszta, soha nem erõltettem a bilizést, minden nagyon szépen alakult és most ott tartok hogy nem tudom mit tegyek! Az orvos azt mondta hogy az oviban való pisilés visszatartása és késleltetése itthon csapódik le és mivel mi vevõk vagyunk rá, ezért rendszeresen alkalmazza is. A tanácsát szeretném kérni, mert már tényleg nem tudom, hogy mit csináljak! Ha szervi okok kizárva, a mûtét, vérvétel, vagy az ovi hatása válthatta ki a vizelési problémáját? Várom válaszát!
Köszönettel: P. orsi

Válasz >>>


Következõ 10 egészségvédelem

Óvónõ válaszol
  Koraszülött gyermekem iskolába készül
  Nem akar pisilni az oviban
  Beszoktatás 5 hónapja?
  Nem akarok oviba menni!
  Sír, hogy hangosak a gyerekek
  Se bili, se vécé
  Nem szívesen ül a bilire
  Szobatiszta lesz tanévkezdésre?
  Verekszik, agresszív, rendbontó
  Teljes szobatisztaság: hogyan? Miként?
  Meggondolhatjuk-e magunkat?
  Nem akar szerepelni
  Könnyes beszoktatás
  Beszoktatás miatti megrázkódtatás
  Nem akar beszélni és a beszoktatás is nehezen megy
  Melyik kezével írjon?
  Eleven, fegyelmezetlen, a szabályokhoz nehezen alkalmazkodik
  Miért nem mondja, ha tudja?
  Ez így nem fog menni!
  Miért nem szól, ha pisilni kell?
  Nagydolog: nem is olyan nagy dolog
  Iskolaérettségi vizsgálat
  Kistesó érkezik: család vagy óvodakezdés?
  Kisfiam retteg a szakállas bácsitól!
  Diszlexia, diszgráfia: óvodásnál miért nem állapítják meg?
  Nehéz óvodai beszoktatás
  Szobatisztasági és beszoktatási nehézség: amikor a bajok csõstül jönnek
  Traumatizáló repülõs nyaralás
  Még az unokaöccsétõl is fél
  A barátaimat szeretem, az óvó nénit nem!