Gyermeksziget
Játékos suliváró könyv rendelés ajándék pattogó óriás léggömbbel!
Kéztorna léggömbbel - íráselőkészítés
JSV kép
Óvónõ válaszol
  VIDEÓK
  egészségvédelem
  óvodai napirend
  gyermeknevelés
  gyermeki félelmek
  ábrázoló tevékenység
  óvodán belüli feszültségek
  beszoktatás
  balkezesség
  válás a családban
  óvodai ünnepek
  óvodai tevékenységek
  gyermekirodalom
  szobatisztaság
  testvérek
  óvodai beíratás
  csoportösszetétel
  egyéb
  iskolába lépés
  beszédfejlõdés
Munka - Állás
  Babysitter
  Babysitter külföld
  Babysittert keres
  Babysittert keres külföld
  Pedagógus állást keres
  Pedagógusi állások
  Óvodapedagógusi állások
  Dajka állást keres
  Dajka állások
  Nyelvtanár állást keres
  Nyelvtanári állások
  Óraadó, korrepetáló munkát keres
  Óraadó, korrepetáló munkák
  Egyéb munkát keres
  Egyéb munkák
  Mielõtt babysittert választana...
  Hirdetési etikett
Az iskolaérettség feltételei
  Az iskolaérettség feltételei
Fejlesztőjátékok
  Játékos suliváró + ajándék pattogó óriás léggömb
  Őszi kupak lottó
  Trabi Gabi és Lurkó Ferkó - Mese és fejlesztés
  Kupak-tanács - az újrahasznosított fejlesztőjáték - Fejlesztőjátékok
  Suli nyitogató fejlesztőkártya újragondolva - Fejlesztőjátékok
  Forma lomtalanítás - Fejlesztőjátékok
  Suli-nyitogató fejlesztőkártya
  Tapintókártya - Fejlesztőjátékok
  Mi van a zsákban? - Fejlesztőjátékok
Alkoss velünk!
  Anyáknapja
  Húsvét
  Farsangi jelmezek
  Mikulás
  Karácsonyi ötletek
  Dekoráció
Mesék
  Kálmán iskolába megy - Kálmán kalandjai
  Vírus Ilus szinre lép - Kálmán kalandjai
  Kálmán és a védőöltözet - Kálmán kalandjai
  Széllel-bélelt szeretet mese - Kálmán kalandjai
  Gyere haza, Krampusz! - Kálmán kalandjai
  Csoki kaland - Kálmán kalandjai
  Foci vita - Kálmán kalandjai
Kapcsolat
  gyermeksziget@gyermeksziget.hu


óvodán belüli feszültségek

Kérdezni szeretnék

Amikor az óvoda váltás már elkerülhetetlen (2014-06-16 12:14:58)

Fejetlenség, káosz, zûrzavar... Az új óvónõk érkezése óta sem a gyerekek, sem a pedagógusok nem tudnak úrrá lenni e helyzeten, ami heves sírást, óvodától való ódzkodást vált ki az aprónépbõl.

Óvodaváltás - jót vagy rosszat tenne?

Lassan 6 éves gyermekem 3éve jár egy tiszta csoportba! Az elsõ évben 2 óvónõ és egy dadus volt! Félévkor elment az egyik óvónõ, helyere a második évben se jött senki! Az óvónõ és a dadus mellé alkalmanként besegített más csoport dadusa! Mindezek ellenére a gyerekek, köztük az enyém is, imádott oviba járni, rajongtak az óvónõért! Fejlõdtek, rndesen foglalkozott velük, sok mindent tanultak, készitettek!
Az idei tanév elején új vezetõje lett az óvodának, a mi óvónõnk elkerült egy másik csoportba, mi kaptunk két új óvónõt, az egyiket ismertük a másik csoportböl, a másik óvónõt a vezetõ hozta magaval a korábbi óvodából!
Az új óvónõ merõben más stílust képvisel a korábbihoz képest, erõs, irányító zemélyiség, nem tûr ellentmondást!
A 6 éves gyerekek sírva járnak oviba, nem akarnak bemenni, ha ez az óvónõ van reggel!
Sokat kiabál, nagyon türelmetlen, hajhúzás, koki, karrángatás többször elõfordult - ha szóvá tettük, azt mondta, hogy hazudnak a gyerekek!
Büntetésbõl nem mennek az udvarra, nem segítenek wc használat után a gyerekeknek, sõt, azt mondja, kakiljon otthon!!! Káosz van, állandóan kiabálnak a gyerekek, ki-be rohangálnak a csoportból, ez nem tûnik fel az óvönõknek!
Sokszor van sérülés a gyereken, nem is jelzik, hogy történt valami!
A csendesbb, visszahúzódobb gyerekek nem mernek semmiért szólni, segítséget kérni az óvónõtõl!
A reggelizés úgy zajlik, hogy egy asztal van megterítve, ahogy jönnek a gyerekek, akinek van kedve, az eszik! 32 gyerek jár a csoportba, nem hiszem, hogy követhetõ így, hogy evett-e mindenki?! Szerintük igen! Az elmúlt 2 évben egyszerre reggeliztek! Szülõin a vezetõnõ elõtt is szóvá ttetük többen, azt mondta , hogy ez a folyamatos nevelés része, hogy nem kellejen megszakítani a játékot!
A szülõi értekezlezre behívtuk a vezetõnõt, de semmit nem ertünk el! Hiába tettük szóvá a dolgokat, ók nem látták azokat problémának! Az óvónõ engem meg is hazudtolt, latagadott olyat, ami több alkalommal megtörtént! Ezek után nem tudom it tegyeK,
A gyerekem nem nagyon akar oviba menni, sír, kéri, hogy hozzam el ebéd után! Mostantól el is hozom, kistestverrl itthon vagyok!
Egyébként egy nagyon barátkozós, társasági gyerek, mindenhol rögtön társaságot keres! Tavaly nyáron az ügyeletes oviban egybõl ott maradt, pedig se gyerekeket, se óvónõket nem ismert!
Kérdeztem tõle, hogy akar-e másik oviba menni, de azt mondta, hogy a régi óvónénihez akar menni! Ha õ szóba kerül, akkor még mindig sír! Ugyan nem kérdeztem meg, de nagy valöszísüséggel nem menehtne át abba a csoportba, mert ott is 30 fölötti a létszám- ami ugyan 25- nél nem lehetne több a leírtak szerint!
Nem tudom, hogy mivel okozok neki nagyobb problémát? Ha itt marad, de nem szeret ide járni, de a barátai itt vannak, vagy egy új helllyel, ahol senkit nem ismer és be kell illeszkedni? Az iskola elõtti utolsó évrõl van szó, nem akarok rosszat neki!

Válasz >>>


Óvónõ váltás havonta, fejetlenség, káosz (2014-05-19 20:55:21)

Levélírónk ilyen tapasztalatok után döntött úgy, hogy legkisebb gyermekét már nem abba az óvodába íratja, ahová nagyobb testvérei jártak, de ismét csalódnia kellett.

5 gyermekem van 16-3 éves korig. A két nagyobbal nem voltak gondok az óvodában. Az utóbbi 5 évben felmerült problémák a következõk:
Harmadik gyerekünket ahhoz az óvónõpároshoz írattuk be ahova a nagyok jártak. Az óvónõk már ismerték a kicsit. Szeptemberben szétszedték õket és az egyikhez betették a gyereket. Párja alkalmatlan volt a fegyelem megtartására, így 4 nap múlva gyerekünk már a mellettük lévõ csoportba járt egy tündéri óvónõhöz, aki egyedül volt. Október elején elment az oviból. Kaptunk egy újabb óvónõt, elment. Majd még egyet és még nem volt karácsony.
A három év alatt folyamatosan cserélõdtek az óvónõk. Nem volt állandóság, biztonság. Ezért negyedik gyerekünket már egy másik oviba írattuk be. Voltunk nyílt napon, megnéztük az óvónéniket…
Örültünk és vártuk a szeptembert. Az élet 3 év után egy másik intézményben ismételte önmagát. Az óvónõpárosból az egyik már nem volt a csoportban Helyette kaptunk egy másikat, aki 25 éve dolgozik már és 4 saját gyereket nevel. Mosolyogni sosem láttuk. Mindig elbújik a szekrények közé. Se reggel, se délután nem tudunk vele kommunikálni. Szeretnénk tudni aludt e, ebédelt e rendesen…stb. Ha véletlenül sikerül vele beszélni állandóan a szabályzatokra hivatkozik és arra, hogy neki sok dolga van és nem ér rá, mert még a portfólióját is el kell készítenie. Verseket , dalokat nemigen tanulnak a gyerekek, kézmûves elfoglaltság alig van – rajzokat is ritkán hoznak haza – pedig van összehasonlítási alapunk a nagyok miatt. Nem igazán látjuk mivel teli el a napjuk. Délután nem mennek le az udvarra, hiába van jó idõ. A többi csoport lenn van õk nem. Reggelek nehezek, mert az óvónõ nem fogadja a gyereket. Nem is látjuk. A gyereknek egyedül kell bemennie. Ha kiszalad utánam az óvónõ észre sem veszi. Én pedig nem mehetek be a csoportszobába.
Hozzátenném, hogy a kedves óvónéni, aki megmaradt az óvónõpárosból márciusban elment. Így csak a 25 éve dolgozó pedagógus maradt. Hol õ van a csoportban, hol egy idegen arc, hol az egyik dadus, hol a másik csoport dadusa. Ha kérdezem aludt e, õ nem tudja csak uzsonna után jött, vagy karmolás a gyereken, nem tudja, mert aki reggel volt az már nincs itt… Õrület.
Nem beszélve arról a problémáról, hogy szeptember óta folyamatosan eltûnnek a ruháink, hajpántjaink. Ahogy a többi szülõ is mi is kértük, hogy segítsen. Nem kerültek meg a ruhák. Se a gyerekemé, sem másoké. Folyamatosan hárítanak minket. Pedig nem márkás ruhákról van szó. De nem mindegy meg kell e venni újra a sapkát, pulóvert, kabátot…stb. vagy sem. Annyit tettek meg, hogy kiírták, figyeljünk a ruhánkra.
A gyerekem többször más ruhájában volt, mert ha vizes lett ráadtak mást. Pedig a zsákjában volt a saját váltóruhája.
Sem az óvónõvel sem a vezetõ óvónõvel történt szülõi beszélgetés nem vezetett eredményre. Udvariasan mossák kezeiket és hárítanak mindent idézve az óvodára vonatkozó szabályokat. A GAMESZ, az Önkormányzat… a szabályok és értse meg édesanya…
Eközben mi úgy érezzük egy 3 éves kiscsoportos ennél több figyelmet érdemel, több biztonságot és szeretetet amíg anya és apa dolgozik.
Kérdésem: nekünk szülõknek milyen lehetõségünk maradt ezek után arra, hogy az óvodai figyelmet, nevelést és szeretetet megkaphassa gyermekünk.
Hogyan lehet ezt túl élni?
Köszönöm válaszát.

Válasz >>>


Óvónõ, tartós betegállományban (2014-05-19 20:28:21)

Levélírónk kisfia 27 fõs vegyes óvodai csoportba jár, ahol az egyik pedagógus alig volt a gyerekek között a két év alatt. Ha nagy ritkán megjelenik, majd néhány hónap után ismét eltûnik, nagyon felzaklatja a gyerekeket. A helyettesítés is káoszt eredményez, hiszen a dajkától a logopédusig mindenki volt már „helyettes óvónõ“.

Kedves Óvónõ!

Kisfiam most középsõs egy 27 fõs vegyes csoportban. Az egyik óvónéni azonban tartós betegállomány miatt a 2 év alatt alig volt bent. Az óvoda nem vesz fel helyette senkit, mivel, ha az állapota úgy alakul visszatér a csoportba, azért a dadus,a gyermekvédelmis, a logopédus helyettesít.A gyerekeket nagyon megviseli az óvónéni megjelenése, majd pár hónap múlva az eltûnése.Miközben az óvoda semmiféle tájékoztatást nem ad a szülõknek. A másik óvónõ hihetetlenül kimerült, a gyerekek nem fejlõdnek, gondolom a fegyelmezés éppen elég energiát elvisz...És egyébként is õ a türelmetlenebb, katonásabb típus, akivel a kisfiamnak napi szinten vannak konfliktusai,a gyerekem egész éjjel csikorgatja a fogát, feszült, stresszes. Én reménytelennek látom, hogy jövõre bárki is felkészítse az iskolára ilyen körülmények között. Szeretném megtudni, van-e valami jogszabály arra vonatkozóan, hogy az óvodának hány szakképzett felnõttet kell biztosítani ekkora létszámhoz,folyamatosan illetve mit tehetnék, kérjem át a gyereket egy másik csoportba, vagy óvodába?

Válaszát elõre is köszönöm!

Válasz >>>


Új vezetés, új szokások, színvonal esés... (2013-09-25 07:43:46)

Erika gyermekének óvodájában egyre több, nem feltétlenül pozitív változás köszöntött be az intézmény tagóvodává válásával. Sok minden új irányt vett: állandóan változó pedagógusok, zártkörûvé vált óvodai rendezvények, süket fülek a szülõk kérései felé és a gyerekekhez való viszonyulás.

Kedves Óvónõ!

Egy nagy problámánk van!
Az ovink kb. 3 éve tagovodává vált, uj vezetõvel :( Azóta a színvonala mélyen süllyed. A mi csoportunk Óvonénijeit mind a ygerekek mind a szülõk szeretik. Azt még csak megemésztettük, hogy minden ünnepet zártkörüvé tettek, és a mi véleményünk az nem is számít, aztán a tavalyi nyáriszünet után a megszokott ovónõ párosokat is szétbontották (mieink maradtak szeremcsére) de a mostani tanévre a mi egyik óvónõnket is eltetteék másik csoportba :( még most ezt is lenyeltük de a mi óvónõnk egyedül maradt a 25 fõs csoporttal mert nem lett párja :( a mi csoportunk ráadásul egy elég peroblémás csoport, vegyes csoport vagyunk és legalább 4 olyan gyerek van aki 2-nek számít , na most az történt, hogy ez az óvónénink sajnos belefáradt ebbe hogy egyedõl van és felmondott (megértjük ) de nagyon sajnáljuk mert minden gyerek szerette és mi is :) most viszont kettõ vad idegen óvónõ van a gyerekeinkkel aki besem mutatkozik nekünk kérdezzük mi volt a gyerekkel azt a válasz, a szokásos... õ honna is tudja mi a szokásos?????? azzal kezdte elsõ nap kidobálta a könyveket mert túl sok van , átrendezett mndent.. a gyerekek mindegyik ugy jönnek haza. hogy kiabál õk a szolgák az óvónéni meg a királynõ stb stbés ezeket a gyerekek mondják :( az lenne a kérdésem mit lehetne tenni?????mert ez nekünk nem jó és a gyerekeinknek sem . amásik óvónéninket szeretnénk vissza mert õ ismeri a gyerekeket és a gyerekek õt is szerették,ráadásul a nagycsoportosoknak azért azt gondodlom nem mindegy mert aki nem ismeri õket milyen jellemzést ír ill. honnan tudja mit kell fejleszteni nála????kérem mielöbbi válaszát!

Köszönettel: Erika

Válasz >>>


Hülye vagy, mint a föld! (2012-05-29 16:31:54)

... hangzott el az óvónõk szájából, mellyel többek között Levélírónk gyermekét is „méltatták“. Legalábbis errõl számolt be édesanyjának a kisfiú, szülõje pedig tanácstalan. Beszéljen errõl az óvónõkkel? Vagy felesleges, mert úgyis letagadnák?

Tisztelt Cím!

Kisfiam nagycsoportos "végzõs" Óvodás fiú gyermek. Értelmes (difer tezst 100% feletti) eleven, érdeklõdõ, aktív...
Nem angyal de nem is ördög!!!
Az utóbbi két hónapban azt tapasztaltam, hogy nem szeret oviba menni, nem érzi ott jól magát. Az utóbbi hetekben pedig fény derült arra, miért is van ez. A kedves óvónénik hülyézik, buta vagy mint a Föld jelzõkkel dobálják". Minden szülõ elfogult ezt tudom, és az én gyermekem sem tökéletes, de nem is vad és nem is buta. Mindent meghall, amit az óvónénik beszélnek sajnos azt is, és akkor a legszomorúbb amikor róla mondják, hogy buta, neveletlen....
Én úgy gondolom, ha egy gyermek rossz, akkor jár neki a büntetés, de a hülye és egyéb jelzõket egy pedagógus a szájára sem vegye.
Gyermekem érzékeny kis lélek, és félek, hogy ez nyomot hagy majd az iskolában is benne! Érdemes ezt az óvónõvel megbeszélni? Vagy úgyi tagadja? eygébként én mindig jó véleménynel voltam róluk, mindig kértem a véleményüket a kisfiasmmal kaopcsolatban és nagy csalódás az amit az utóbbi idõben átéltünk!!!

Válasz >>>


Óvodaváltás (2012-05-19 16:30:43)

Levélírónk gyermekét olyan atrocitás érte az óvodában, melyet szülõje nem hajlandó tolerálni, így óvodát váltanak. Hogyan tovább? - érdeklõdik az anyuka.

Sajnos az egyik óvónõvel már nem találjuk szülõként a hangot, folyamatosan megalázza és megfélemlíti a gyerekeket, köztük a miénket is, felmerült a gondolat, hogy mégis más óvodában van a helyünk. Az esetleges átiratásnak mi a menete, még nem vagyunk lekésve, ugye? Sajnos a múlt héten volt egy olyan incidens, amivel végleg betelt a pohár. Van esélyünk még valahol helyet kapni? Hogyan induljunk el?

Köszönettel

Válasz >>>


Egy pályakezdõ kolléganõ aggodalmai (2011-09-22 18:00:33)

Levélírónk pályakezdõ óvónõként fordult Szaktanácsadónkhoz, aki egyelõre nehezen boldogul a sok-sok gyakorlati kérdéssel, problémával, ami hirtelen a nyakába zúdult. Miért fogadják el õt nehezebben az ovisok? Hogyan boldoguljon a sok beszoktatós kiscsoportossal, mikor gyakran a dajka sincs elérhetõ közelségben?

Tisztelt Óvónõ!

Kezdõ óvónõként szeptembertõl egy nagy létszámú kiscsoportban vagyok segítõ óvónõ.
A két csoportos óvõnõ már több, mint 20 éve összeszokott páros.
A csoportban sok olyan gyerek van, aki nincs is 3 éves(12). A gyerekek nagy része önállótlan, nem tud öltözni, és azt sem tudja, melyik az õ ruhája.
Az egyik óvónéni rendszeresen tanul.
A problémám az, hogy nagyon sok(20) gyerek alszik itt, és mikor egyedül maradok velük!!! hiányolják a két rendszeres óvónénit, és nagyon nehéz emiatt a figyelmüket fenntartani.
Nehezíti a helyzetet, hogy az emeleti terembõl jövünk le egy hatalmas udvarra ahol nehéz figyelemmel kísérni õket. Fõleg amikor a szülõk is jönnek a gyerekekért, általában olyankor még több konfliktus van a gyerekek között. A dajkanénit nem tudom elérni, ha pl bárkinek pisilni kell mivel az emeleten van a dajkanéni.
Mit javasol, hogyan lehetne orvosolni ezt a helyzetet?
A törvényben hogyan van ez szabályozva, hogy ilyen korú gyerekekhez hány felnõtt felügyelete szükséges?

Válaszát köszönöm: egy aggódó óvónõ

Válasz >>>


Utálom az óvodát! (2011-08-16 05:50:42)

Levélírónk 4 éves kisfia sírva, kétségbeesve tiltakozik az óvoda ellen, ahol, - mint mondja,- nem foglalkoznak vele az óvónõk. Ha a többi gyerek bántja, homokot szór a nadrágjába vagy megüti, nem számíthat a pedagógusok védelmére. Az óvónõ figyelmét az is elkerülte, mikor a kisfiú vékony melegítõnadrágban ment ki a kertbe fagyos téli idõben. Az óvodaváltás sajnos nem lehetséges, mi lehet hát a megoldás?

Jó napot!
4éves a kisfiam,most lesz középsõs,de még mindig nagyon utál óvodába járni.Már csak ha kiejtjük a azt a szót hogy ovi akkor az egész napja el van rontva a gyereknek, üvölt,sír hogy õ nem akar menni.Sokszor mondta hogy az ovónénik nem segítenek neki pl:az öltözésben,vetkõzésben,hiába kéri.Az udvaron szokták bántani,homokot szórnak a nadrágjába a szemébe,hátba verik,gyomron ütik meg stb...Nem mer szólni az óvónéninek mert fél hogy õt fogják sarokban állítani,vagy az a válasza az óvónõnek hogy most beszélgetek nem érek rá. Akkor kérdem én hogy minek van ott a dadussal hogy csak beszélgessenek?!Ha rákérdezek akkor meg annyi a válasz,hogy el ne higgye már anyuka!!!Télen is pl:egy nagyon vékony melegítõbe vitték ki az udvarra,szegény meg otthon panaszkodott hogy majd meg fagyott kint,erre is rákérdeztem,ez volt a válasz:jaj hát nem vette fel a gyerek a vastag nadrágot!Nem azért de erre is szerintem az óvónõnek meg a dadusnak kellene odafigyelni,és ennyit mondtak hogy legközelebb odafigyelnek.Sajnos vidéken élünk Tápiószõlõsön,nem tudom másik óvodába íratni,mert Ceglédre drága lenne a bejárás.Kérdezem én hogy ilyenkor mi a teendõ?!vagy már végig utálni fogja az óvodát?! Legszívesebben kiosztanám az óvónõket,de akkor meg a gyereknek ártanék.Eleve nem szimpatikus az óvoda,ha tehetném már rég másik oviba írattam volna,de ezt a gyereknek soha nem mondtam, meg nem mutattam ki.Kérem segítsen hogy mi lenne a jó megoldás! Válaszát elõre is köszönöm!

Válasz >>>


"Állandóan panaszkodik" (2010-06-20 15:10:55)

... írja levelében Ildikó, aki nehezményezi, hogy gyermeke óvónõje mindig valakire "rászáll".

Tisztelt Óvónõ!
Az egyik levél írójával kísértetiesen hasonlóak a problémáink.A 2010. május 28-án kelt Hanyagság az óvódában c. levél mintha csak a lányom ovis csoportjában folyó életrõl szólna, de nekem ezeken felül a fegyelmezéssel és az óvónõ hozzáállásával kapcsolatban is vannak aggályaim. (Azért egyes szám, mert csak egyedül van, plusz mindíg más helyettesít)
A mi esetünkben az óvónõvel való beszélgetés nem javított, inkább csak rontott a helyzeten. Teljesen tanácstalanok vagyunk. Mivel az õszinteség, közvetlenség nem segített, a vezetõnõ sem bizonyult partnernek, a továbblépést fontolgatjuk.
A kislányom csoportjából elég sok gyereket elvittek menetközben, az ottmaradt nagyobb gyerekeket (fõleg fiúkat) átrakta az óvónõ egy másik csoportba, mert túl elevenek voltak. A mi óvónõnk mindig panaszkodik a "rossz" gyerekekre. Nekem is rendszeresen szidja mások gyerekeit. Reggel, és délután, amikor találkozom vele, legalább 10 percen keresztül azt ecseteli, hogy XY. ma hogy viselkedett, hogy kifárasztotta õt, és õ még ennyi problémás gyerekkel soha nem találkozott. Aztán XY. elmegy a csoportból, rövid ideig nyugalom van, de hamarosan újra kezdõdik az egész, másik gyerek szidalmazásával.Már jól ismerjük a forgatókönyvet, az utóbbi 2 évben mindig ez volt. Szerintem nem létezik, hogy egy csoportban ennyi problémás gyerek legyen. Az én gyermekemmel csak annyi a gond az oviban, hogy beszélget alvás alatt, és zavarja a többieket. Ja, és hogy válogat. De ezt is minden nap végighallgatom.Amennyire én tudom, a csoportunkból többeknek van problémája az óvónõvel, de sok szülõ nem mer szólni, nehogy a gyermekén csattanjon az óvónõ haragja. Ha többen lennénk, talán könnyebben elérhetnénk, hogy gyermekeink nyugodt, szeretõ, biztonságos légkörben tölthessék el az óvodai éveiket. Mit javasol nekem és a hasonló helyzetben lévõknek? Kihez forduljunk? Hogyan lehetne jobb a csoportban az élet? Mindezt persze úgy, hogy a gyermekünk ne érezze, hogy gond van. Várom válaszát.
Üdvözlettel:
Ildikó

Válasz >>>


Csoport átszervezések: de ki nézi majd a gyerekek érdekeit? (2010-05-09 15:09:20)

Levélírónk nehezményezi, hogy kislányát, néhány csoporttársával együtt jövõre másik csoportba, másik óvónõkhöz tennék át. Mit lehet tenni?

Kedves Óvónõ!
Kislányom az idén kezdte a kiscsoportot,elég félénk, visszahúzodó gyermekrõl van szó!Mostanra megszokta az ovit, imádja a társait, kézenfogva mennek be a csoportba, és az óvónéniket is imádja. A múlt héten viszont a tudomásunkra adták, hogy jövõre 7másik gyermekkel együtt átpakolják õket a most nagycsoportos (iskolába nem mehetett) gyermekekkel. Ezt a döntést 3-an nem akarjuk elfogadni, ugyanis a kiválasztott óvónõrõl is csupa rosszat hallottunk, ismerjük is õt. Azt szeretném kérdezni, hogy milyen lehetõségeink vannak, ha a vezetõ óvónõ sem mutat semmilyen együttmûködést, viszont mi nem akarjuk a gyermekünket lelkileg megcsorbítani,azzal, hogy kiszakítjuk a már bevált, megszokott környezetükbõl. Volna rá lehetõség, hogy más gyermeket válasszanak a 3gyerek helyett, csak a vezetõ nem nagyon foglalkozik velünk!A szülõnek semmi joga nincs a gyerekét megvédeni? Hova lehet fordulni ilyen esetekben? Jelenleg kérelmet írtunk a vezetõségnek, illetve a szülõi munkaközösségnek, arra még várunk,mit reagálnak rá. Más lehetõség? Kérem segítsen, ha van ötlete.
Köszönettel:Kovácsné

Válasz >>>


Következõ 10 óvodán belüli feszültségek

Óvónõ válaszol
  Koraszülött gyermekem iskolába készül
  Nem akar pisilni az oviban
  Beszoktatás 5 hónapja?
  Nem akarok oviba menni!
  Sír, hogy hangosak a gyerekek
  Se bili, se vécé
  Nem szívesen ül a bilire
  Szobatiszta lesz tanévkezdésre?
  Verekszik, agresszív, rendbontó
  Teljes szobatisztaság: hogyan? Miként?
  Meggondolhatjuk-e magunkat?
  Nem akar szerepelni
  Könnyes beszoktatás
  Beszoktatás miatti megrázkódtatás
  Nem akar beszélni és a beszoktatás is nehezen megy
  Melyik kezével írjon?
  Eleven, fegyelmezetlen, a szabályokhoz nehezen alkalmazkodik
  Miért nem mondja, ha tudja?
  Ez így nem fog menni!
  Miért nem szól, ha pisilni kell?
  Nagydolog: nem is olyan nagy dolog
  Iskolaérettségi vizsgálat
  Kistesó érkezik: család vagy óvodakezdés?
  Kisfiam retteg a szakállas bácsitól!
  Diszlexia, diszgráfia: óvodásnál miért nem állapítják meg?
  Nehéz óvodai beszoktatás
  Szobatisztasági és beszoktatási nehézség: amikor a bajok csõstül jönnek
  Traumatizáló repülõs nyaralás
  Még az unokaöccsétõl is fél
  A barátaimat szeretem, az óvó nénit nem!